Placering 1 – Bild nr 36 – VINNARE Helena Schön Örebro

Färgerna, mhmm helt fantastiska. Det djupa blå mot den svagare gröna. Kruset i speglingen ger en illusion av målad teknik.

Den är precis lagom tydlig i sin spegling. Linjerna är raka och att det blir just tre toppar gör bilden mer dynamisk.

Tror bilden hade mått bra av att sätta en vitpunkt (Det partiet i bilden som är ljusast) för att få ut ännu mer av det dynamiska omfånget. (Bildens alla toner).

Men oavsett så är det en mycket vacker bild och en värdig vinnare. GRATTIS!


Placering 4 – Bild nr 20. John Martin Vognild Kumla

En bild som jag direkt kände skulle vara med i toppen. Den har en skön stämning i sig och man får en lust att vara på plats, tillsammans med alla änder. En bild som förtjänar ett bättre öde än att bara vara inlåst i en dator.

Det avlånga formatet funkar bra och bildens uppbyggnad är bra. Förgrunden är väldigt viktig här förr att rama in och bygga ett djup. Solens strålar i dimman är det där lilla extra.

Förlåt om jag upplevs tjatig men även i denna bild hade jag nog önskat lite mer täckning i skuggorna och högdagrarna

Placering 7 – Bild nr 4. Kurt Gustafsson Pålsboda

Ett kreativt och annorlunda sätt att dokumentera den ”Magiska Maskinen” i vintrig nederbörd.

Kompositionen är bra och valet av det nästan kvadratiska formatet är bra. Skulle nog gjort sig snäppet bättre helt kvadratisk där man får bort de störande vägmärkena och lyktan till höger men behåller den gående människan.

Den blåa färgen i ljuset från projektorerna är väldigt viktigt för bilden och är det som sätter känslan av magi. Den får nästan en liten touch av utomjordisk betydelse.

Det som är svårt men kvälls och nattbilder är såklart skärpan, men också det här med vitbalans. Tyvärr så blir fasaderna i bakgrunden gröna i sitt sken istället för gula. Detta stör en aning. Även att lyktstolparna lutar kan i vissa lägen vara lite störande men drar inte ner helhetsintrycket nämnvärt.

Placering 8 – Bild nr 39. Ragnar Lundberg Degerfors

Det är väl väldigt få som egentligen gillar fartkameror, men i denna bild så kommer den till sin rätt.

Vackra färger och bra komposition där kameran blir en siluett och vägen leder en in mot solen. Himlen är väldigt vacker och tillsammans med dimman ger en härlig vinterstämning till bilden.

Det svåra med dessa motiv är att få täckning i både de ljusa och mörka partierna. Tyvärr är solen utfrätt och skuggorna lite mörka.

Kör försiktigt…

Placering 9 – Bild nr 15. Marianne Nyström Degerfors

En vykortsbild med väldigt vackra färger. Det avlånga formatet är till bildens fördel. Ger en lugn och harmonisk känsla, det varma ljuset känns nästan overkligt.

Tyvärr så stör de blå delarna av motivet (ett båtkapell och någon kärra?). Blått har nämligen den egenskapen att dra till sig ögats uppmärksamhet.

Även grenen som hänger in i bild från höger stör.

Placering 2 – Bild nr 44. Kerstin Kuismin Ställdalen

Stämning, stämning och åter stämning. Det är precis vad denna bild har. Den ger mig en känsla av att jag står precis utanför detta vackra landskap och att det bara är att kliva rakt in. (Som vykortet på julafton med Piff och Puff.)

Vackra nedtonade färger tillsammans med den krispigt vita snön. Kompositionen är bra och leder blicken in i bilden.

Speglingarna är det där lilla extra och granen längst fram till vänster i bild är jätteviktig.

Väl värd tvåa.

Placering 3 – Bild nr 8. Lillemor Gustafsson Pålsboda

Kort skärpedjup och röda (nypon?) som direkt berättar vad som är det viktigaste i denna bild. Frosten ger det där lilla extra och kompositionen är bra.

Att det är just ett ojämnt tal nypon är till bildens fördel.

Hade man fått önska så tycker jag nog att skärpan kunde varit strået vassare och vet inte om fokus är 100% rätt?

Men en pallplats ska bilden ha, bra jobbat.

Placering 5 – Bild nr 33. Helena Schön Örebro

En bild med fin vintrig stämning och som för mig till ett vintrigt Rävgången/Oset.

Man brukar säga att man ska undvika att centrera för mycket men i just denna bild tycker jag att det funkar. Den låga vinkeln tillför och siluetten som vassen blir är vacker. Frosten längs dess kanter är magisk.

Ska man vara och peta i detaljerna så kan jag tycka att skuggorna är lite väl mörka och att blåsticket i snön längst ner i bild är lite störande.

Jag dividerar länge med mig själv om vad jag tycker om det stora partiet blå himmel men kommer fram till att jag tycker det tillför och ger bilden ett lugn.

Placering 6 – Bild nr 13. Marianne Nyström Degerfors

Dramatik. Här är det fart och vind, det syns.

Det som gör bilden och ger den dess placering är skärmarnas spel mot varandra och mot fabriksbyggnaden i bakgrunden som ger bilden djup.

Himlens lugna toner mot det fartfyllda vattnet är också ett härligt möte.

Horisonten är inte helt rak vilket kan reta mitt öga en aning. Tycker kompositionen är bra då den har mer himmel än vatten vilket ger en bra balans.

Även skärmarnas placering är bra. Tomrummet mellan dem är bra.

Hade önskat lite mer kontrast för att ge bilden mer stuns och öka på den dramatiska känslan. Skuggorna är lite mörka och vågorna blir lite väl grå.

Placering 10 – Bild nr 11. Lillemor Gustavsson Pålsboda

En kvällsbild med fina blåa toner som spelar mot den varmgulla snögubben på slottet. En intressant komposition där det ”viktigaste” i bilden placeras i ytterkant. Jag gillar dynamiken mellan snögubben och personen till vänster i bild.

Kan tycka att förgrunden är lite tung och att den är lite kontrastlös.

FOTOGRAF

FOTOGRAF

VidaR LARSSON

SPECIALISERING
Hemsidan är skapad med